Μύκητας των νυχιών - Ποιες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν να το ξεφορτωθείτε γρήγορα;

Τι είναι ο μύκητας των νυχιών

Ο καθένας από εμάς μπορεί να πιάσει ένα μανιτάρι. Πρόκειται για μια μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται από ένα άρρωστο άτομο σε ένα υγιές άτομο και συνήθως επηρεάζει τα νύχια και το δέρμα. Εάν η πλάκα των νυχιών έχει αλλάξει, αρχίσει να θρυμματίζεται, αλλάζει χρώμα, αυτό σημαίνει ότι έχει εμφανιστεί λοίμωξη και έχει αναπτυχθεί η ονυχομυκητίαση. Επηρεάζει το 20% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού.

Αιτίες εμφάνισης

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι είναι η ονυχομυκητίαση ή πόσο επικίνδυνο είναι. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που εισβάλλουν στη δομή του νυχιού το αλλάζουν. Εκτός από ένα αισθητικό πρόβλημα, τα μανιτάρια μπορούν να δηλητηριάσουν ολόκληρο το σώμα με τοξίνες. Αυτό οδηγεί σε αλλεργικές αντιδράσεις, μείωση των προστατευτικών λειτουργιών του σώματος και ασθένειες των εσωτερικών οργάνων.

Ο μύκητας των νυχιών μπορεί να μολυνθεί μόνο υπό ευνοϊκές συνθήκες. Συνήθως το δέρμα έχει όξινο περιβάλλον που εμποδίζει την είσοδο διαφόρων λοιμώξεων. Εάν για οποιονδήποτε λόγο το pH του έχει αλλάξει προς αλκαλικό, η αναπαραγωγή και η ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών αυξάνεται δραματικά.

Ένα υγρό περιβάλλον προωθεί επίσης τη μόλυνση. Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί εάν παραβλεφθεί η προσωπική υγιεινή ή εάν εφαρμοστούν απλοί κανόνες συμπεριφοράς σε δημόσιους χώρους. Οι νεκρές κλίμακες στο δέρμα ή στα νύχια του ασθενούς αποτελούν πηγή μόλυνσης.Οι αιτίες του μύκητα των νυχιών μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

 1. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης όταν επισκέπτεστε παραλίες, σάουνες, πισίνες, υδάτινα πάρκα, ντους, πισίνες και γυμναστήρια. Εάν περπατάτε χωρίς παπούτσια σε μια υγρή επιφάνεια και έχετε ρωγμές ή πληγές στα πόδια σας, οι πιθανότητες να "καταπιείτε" τον μύκητα στα πόδια σας είναι πολύ υψηλές.
 2. Η σωστή εφαρμογή, τα σφιχτά παπούτσια, οι συνθετικές κάλτσες και τα καλσόν αυξάνουν την εφίδρωση των ποδιών, γεγονός που οδηγεί σε αλλαγή στην ισορροπία οξέος-βάσης του δέρματος. Οι προστατευτικές του λειτουργίες είναι περιορισμένες και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση και εξάπλωση του μύκητα.
 3. Η εξασθενημένη ανοσία, η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών, κορτικοστεροειδών και αντιβακτηριακής θεραπείας συμβάλλουν όλα στη μόλυνση της ονυχομυκητίασης.
 4. Ο σακχαρώδης διαβήτης στους ηλικιωμένους είναι μια κοινή αιτία της νόσου.
 5. Η επαφή με παπούτσια που έχουν μολυνθεί με μανιτάρια, κάλτσες, πετσέτες, πετσέτες, σετ μανικιούρ και άλλα προσωπικά αξεσουάρ του ασθενούς οδηγεί σε μόλυνση στο 90% των περιπτώσεων.

Η λοίμωξη εμφανίζεται για πρώτη φορά σε μια μικρή περιοχή του νυχιού, συνήθως γύρω από την άκρη. Στη συνέχεια, η φλεγμονώδης διαδικασία αυξάνεται και εξαπλώνεται σε άλλες ζώνες ή διεισδύει βαθύτερα στην πλάκα των νυχιών. Όσο πιο γρήγορα βρεθεί ο μύκητας των νυχιών, τόσο πιο εύκολο είναι να θεραπευτεί. Επομένως, η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει αμέσως στο πρώτο σημείο.

Πώς εκδηλώνεται η ασθένεια

Όχι μόνο ένας ειδικός, αλλά και ο ασθενής μπορούν να προσδιορίσουν την ονυχομυκητίαση σε ένα άτομο. Τα κύρια σημάδια του μύκητα των νυχιών είναι τα εξής:

 • Η πλάκα νυχιών αλλάζει το χρώμα της από ανοιχτό κίτρινο σε μαύρο. Το χρώμα εξαρτάται από τον τύπο του μύκητα που μολύνει τα νύχια.
 • Το σχήμα και το περίγραμμα της πλάκας νυχιών μετατρέπονται.
 • το νύχι καταρρέει, ξεφλουδίζει, πυκνώνει, η φυσική λάμψη εξαφανίζεται.
 • κακή μυρωδιά, δυσάρεστες, επώδυνες αισθήσεις στα δάχτυλα κοντά στην πλάκα των νυχιών.

Είναι σημαντικό να εντοπίσετε εγκαίρως την ασθένεια, προκειμένου να αποφύγετε περαιτέρω εξάπλωση στο δέρμα των ποδιών και σε άλλα μέρη των δακτύλων. Ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει σωστά τον βαθμό της μυκητιασικής λοίμωξης και να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Υπάρχουν τρία στάδια μανιταριών:

Στάδια του μύκητα των νυχιών
 1. Δεν υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις όπως αλλαγή του σχήματος, πάχυνση της κεράτινης στιβάδας ή δάκρυ. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η ασθένεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όμως, η εμφάνιση ελάχιστα αισθητών σημείων στην επιφάνεια της πλάκας νυχιών, μια μικρή αλλαγή στη σκιά της κεράτινης στιβάδας, μπορεί να σας προκαλέσει ανησυχία.
 2. Υπάρχουν σαφή σημάδια μύκητα των νυχιών. Το χρώμα της επιφάνειας των νυχιών αλλάζει από ροζ σε κίτρινο ή καφέ, η φυσική λάμψη και η απαλότητα εξαφανίζονται. Τα πλαϊνά άκρα των νυχιών είναι παχιά, θρυμματισμένα, παραμορφωμένα.
 3. Θεωρείται παραμελημένη μορφή στην οποία η λοίμωξη καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του κερατοειδούς. Πυκνώνει, υπάρχει αύξηση των κερατινοκυττάρων, αύξηση της ευθραυστότητας. Το κόψιμο ενός τέτοιου νυχιού είναι πολύ προβληματικό, οι άκρες του κάμπτονται προς τα μέσα και αναπτύσσονται στο δέρμα των δακτύλων, προκαλώντας πόνο στον ασθενή όταν περπατά.

Οι επιπλοκές μετά το στάδιο 3 χαρακτηρίζονται από το ξεφλούδισμα των κερατινοκυττάρων από το στρώμα ανάπτυξης. Αυτή η κατάσταση συνοδεύεται από έντονο πόνο και δυσάρεστη οσμή. Η περίοδος επώασης του μύκητα των νυχιών είναι 3 εβδομάδες. Μετά από αυτό, είναι ήδη δυνατή η διάγνωση της νόσου και η έναρξη της αντιμυκητιασικής θεραπείας.

Τύποι μύκητα των νυχιών

Διαγιγνώσκονται διάφοροι τύποι μυκήτων με ονυχομυκητίαση.

Τύποι μύκητα νυχιών
 1. Οι δερματοφύτες εμφανίζονται συνήθως ως θόλωση της πλατίνας των νυχιών. Κίτρινα σημεία εμφανίζονται στις άκρες ή στο κέντρο. Με την πάροδο του χρόνου, το κιτρινισμένο άκρο απομακρύνεται από την κεράτινη στιβάδα. Μερικές φορές παρατηρούνται διαμήκεις ραβδώσεις κατά μήκος της κατεστραμμένης περιοχής.
 2. Η μαγιά αλλάζει τη δομή του νυχιού και την παραμορφώνει. Η πλάκα των νυχιών γίνεται άνιση, εμφανίζονται κύματα, αυλακώσεις, μετά από λίγο το χρώμα του νυχιού γίνεται κιτρινωπό και μπορεί να παραμείνει. Ταυτόχρονα, οι κύλινδροι νυχιών μπορούν να παγώσουν και να πυκνώσουν.
 3. Τα καλούπια βρίσκονται σε άτομα με εξασθενημένη ανοσία κατά τη διάρκεια μακροχρόνιας φαρμακευτικής θεραπείας. Αυτό εκφράζεται σε μια αλλαγή στην παλέτα χρωμάτων του νυχιού. Στην αρχή είναι κίτρινο, τότε η σκιά αλλάζει και μπορεί να είναι πρασινωπό, μπλε και ακόμη και μαύρο. Σε αυτήν την περίπτωση, η θεραπεία είναι η συντομότερη και διαρκεί 1-1, 5 μήνες, καθώς το καλούπι δεν διεισδύει βαθιά στην πλάκα των νυχιών, αλλά παραμένει μόνο στην επιφάνεια.

Αποτελεσματικές τεχνικές για τον έλεγχο των λοιμώξεων

Πώς να απαλλαγείτε από μύκητες νυχιών γρήγορα και μόνιμα ανησυχεί πολλούς ασθενείς. Η θεραπεία της πρώιμης ονυχομυκητίασης δεν διαρκεί πολύ. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα. Εξαπλώνονται βαθιά στην κεράτινη στιβάδα και αναστέλλουν την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή παθογόνων μυκήτων. Μια τέτοια θεραπεία είναι αποτελεσματική όταν επηρεάζεται μια μικρή περιοχή της πλάκας των νυχιών, όχι περισσότερο από το 1/3.

Τα βερνίκια κατά του μύκητα των νυχιών έχουν θετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Έχουν υφή υφή, είναι εύκολο να εφαρμοστούν και διεισδύουν σε μικρές ρωγμές στο νύχι. Όταν εφαρμόζεται, το χρώμα απορροφάται αμέσως και στεγνώνει, δημιουργώντας μια μόνιμη μεμβράνη. Αποτρέπει την είσοδο οξυγόνου στο νύχι, το οποίο θα εμποδίσει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του μύκητα.

Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μία φορά την ημέρα. Η αφαίρεση του βερνικιού από την επιφάνεια της πλάκας των νυχιών είναι προβληματική, γεγονός που σας επιτρέπει να επηρεάσετε αποτελεσματικά τη λοίμωξη.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αντιμυκητιασικά φάρμακα, κρέμες και αλοιφές. Είναι πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με τα βερνίκια και χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του σταδίου 2 της νόσου. Πριν εφαρμόσετε την κρέμα, πρέπει να αφαιρέσετε την κατεστραμμένη επιφάνεια της πλάκας νυχιών.

Εφαρμόστε μια κρέμα ή αλοιφή δύο φορές την ημέρα και καλύψτε την πληγείσα περιοχή με μια μικρή ποσότητα. Για να έχετε το μέγιστο αποτέλεσμα μετά την εφαρμογή της κρέμας, είναι απαραίτητο να σφραγίσετε τη μολυσμένη περιοχή με γύψο.

Οι μέθοδοι αντιμετώπισης της ονυχομυκητίασης εξαρτώνται από τον βαθμό παραμέλησης και την αναγνωρισμένη μορφή. Πραγματοποιείται μόνο υπό ιατρική επίβλεψη, καθώς όλα τα φάρμακα μυκητιασικής λοίμωξης είναι πολύ τοξικά. Ο ειδικός εξετάζει τον ασθενή και παίρνει ένα μικρό κομμάτι του νυχιού για εργαστηριακή έρευνα για να προσδιορίσει τον τύπο του μύκητα. Σε περίπτωση που η ασθένεια έχει συλλάβει όλη την πλατίνα των νυχιών και ο μύκητας εξελίσσεται για περισσότερο από ένα χρόνο, συνταγογραφείται σύνθετη θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την τοπική και εσωτερική χρήση φαρμάκων.

Έχει αποδειχθεί ότι τα συστηματικά αντιβιοτικά από το στόμα είναι ευεργετικά στη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων. Τέτοια φάρμακα, όταν συνδυάζονται με αλοιφές, στερούν τον μύκητα από την ικανότητα να αναπτυχθεί βαθιά στο νύχι και να σταματήσει την ανάπτυξη αποικιών. Αυτός ο τύπος θεραπείας είναι μεγάλης διάρκειας και διαρκεί περίπου ένα χρόνο.

Η ιατρική δεν σταματά, αποτελεσματικές μέθοδοι αναπτύσσονται και χρησιμοποιούνται συνεχώς για την καταπολέμηση των μυκητιακών παθήσεων. Το 2010, εμφανίστηκαν νέες μέθοδοι θεραπείας της ονυχομυκητίασης. Η φωτοδυναμική επεξεργασία πλακών νυχιών μολυσμένων με μύκητα και η θεραπεία με λέιζερ με ειδικά λέιζερ "νυχιών" σε συνδυασμό με αντιμικροβιακούς παράγοντες έχουν αξιοσημείωτη θετική επίδραση και μειώνουν το χρόνο επούλωσης.

Η ιδιαιτερότητα της θεραπείας με λέιζερ είναι ότι ο μύκητας εκτίθεται σε θερμοκρασίες έως 70 μοίρες, στις οποίες πεθαίνουν τα σπόρια του μύκητα και η πραγματική πηγή εξάπλωσης της νόσου είναι το μυκήλιο.

Η θεραπεία με λέιζερ δεν επηρεάζει το υγιές δέρμα γύρω από τα νύχια, αλλά επηρεάζει μόνο τους μυκητιακούς οργανισμούς που πεθαίνουν σε αρκετές συνεδρίες.

Παραδοσιακή ιατρική στη θεραπεία μανιταριών

παραδοσιακή ιατρική στη θεραπεία των μανιταριών

Μπορείτε να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε την ασθένεια στο σπίτι. Η θεραπεία πρέπει να ξεκινά με σαπούνι και λουτρά σόδας, τα οποία θα μαλακώσουν την πλάκα των νυχιών. Θα πρέπει να καθαριστεί από το στρώμα κερατοειδούς με ένα αρχείο μανικιούρ. Ένα τέτοιο μπάνιο και καθαρισμός πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα για 6 μήνες. Η πληγείσα περιοχή πρέπει να αντιμετωπίζεται με λάδι δέντρων τσαγιού. Για να βελτιώσετε το θεραπευτικό αποτέλεσμα, μπορείτε να κολλήσετε το μολυσμένο πιάτο νυχιών με αυτοκόλλητο γύψο αφού τοποθετήσετε ένα ταμπόν σε αυτό, εμποτισμένο σε ίσα μέρη με λεβάντα και λάδι τσαγιού.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι αντιμετώπισης του μύκητα των νυχιών είναι ποικίλες και συνήθως οδηγούν σε θετικό και γρήγορο αποτέλεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι η ασθένεια βρίσκεται στα αρχικά στάδια.Μεταξύ των πιο αποτελεσματικών είναι:

 1. Θεραπεία των προσβεβλημένων περιοχών με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Θα πρέπει να υγρανθείτε καλά νύχια στον ατμό 2-3 φορές την ημέρα με ένα βαμβακερό στυλεό βρεγμένο με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Μετά από μερικές ημέρες, η πλάκα των νυχιών θα γίνει πολύ πιο μαλακή και μπορεί να κοπεί με ψαλίδι νυχιών.
 2. Η χρήση σελαντίνης στη λαϊκή ιατρική έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία δερματικών παθήσεων, καθώς και μυκητιασικών λοιμώξεων διαφόρων αιτιών. Η ιωδινόλη προστίθεται στη celandine, η οποία έχει συνθλιβεί ξηρά (αγοράστηκε στο φαρμακείο). Αυτά τα δύο συστατικά διαβρέχονται προσεκτικά και το προκύπτον μείγμα εφαρμόζεται στην πληγείσα περιοχή. Το καρφί τυλίγεται σε πλαστικό περιτύλιγμα και αφήνεται όλη τη νύχτα. Για να θεραπεύσετε το στάδιο 1-2 του μύκητα, αρκεί να πραγματοποιήσετε 3-5 τέτοιες διαδικασίες.
 3. Η πρόπολη θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία κατά των μυκήτων. Ένα βάμμα 20% πρόπολης που αγοράζεται σε φαρμακείο εφαρμόζεται στην πληγείσα περιοχή με τη μορφή συμπίεσης. Στην πλάκα των νυχιών εφαρμόζεται ένα βαμβακερό στυλεό υγραμένο με ένα μέσο και σφραγίζεται με γύψο. Με την πάροδο του χρόνου, το προσβεβλημένο νύχι αντικαθιστά το υγιές.
 4. Το χρυσό μουστάκι είναι ένα καταπληκτικό φυτό που βοηθά με διάφορες ασθένειες. Κατά τη θεραπεία ενός μύκητα, ένα μαλακό φύλλο ενός φυτού πρέπει να στερεώνεται σε ένα ατμό καρφί και να αφήνεται κάτω από μια μεμβράνη για μια νύχτα. Το πρωί, θα πρέπει να κόψετε το μαλακό μέρος στη ρίζα όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε το χρυσό μουστάκι μόνο στην περιοχή της πλάκας των νυχιών χωρίς να αγγίξετε το δέρμα για να αποφύγετε εγκαύματα. Σύντομα το νύχι θα ανακάμψει και θα είναι υγιές και δυνατό.
 5. Εάν ο μύκητας των νυχιών έχει μολύνει τα χέρια σας, μπορείτε να τον αφαιρέσετε με σαπούνι πίσσας. Είναι απαραίτητο να πλένετε καλά τα χέρια σας με αυτό, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις πληγείσες περιοχές. Στη συνέχεια, πρέπει να βυθίσετε τα νύχια σας σε ένα πολύ συμπυκνωμένο αλατούχο διάλυμα και να τα επιδέσετε όλη τη νύχτα. Το θετικό αποτέλεσμα θα εμφανιστεί μετά από μια εβδομάδα.

Η θεραπεία του μύκητα των νυχιών είναι μια μακρά διαδικασία. Ανεξάρτητα από το ποια θεραπεία επιλέγεται, θα πρέπει να είστε υπομονετικοί και να λαμβάνετε τακτικά τα φάρμακα που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Και τα προληπτικά μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης ξανά δεν πρέπει να ξεχαστούν.

Μόνο ένας γιατρός αποφασίζει πώς να θεραπεύσει τον μύκητα των νυχιών μετά από ενδελεχή εξέταση του ασθενούς και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων. Προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του μύκητα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν προληπτικά φάρμακα. Παρακολουθήστε την κατάσταση των νυχιών και του δέρματος. Όταν παρατηρηθούν τα πρώτα σημάδια της νόσου, επικοινωνήστε αμέσως με έναν ειδικό.Θυμηθείτε ότι στα πρώτα στάδια, τα μανιτάρια επουλώνονται γρήγορα και αποτελεσματικά.